уторак, 01. август 2017.

SUDIJE I SKUPŠTINE

Skupštine su mesta koja postoje u svim naseljenim mestima teokratske države u kojima se okupljaju slobodni muškarci iz nekoliko razloga:

- da bi rešavali svakodnevne probleme lokalne zajednice,
- da bi zajednički čitali i poučavali se iz Biblije, - da bi se zajednički molili Bogu.

U teokratskoj državi bi svaka mesna zajednica imala svoju skupštinu. U skupštinama je dozvoljen pristup ženama i deci, s tim da žene sede fizički odvojeno od svojih muževa (obično žene sede na balkonu skupštine, a muškarci u donjem delu; robovi mogu da prisustvuju zasedanjima skupštine uz nadzor staratelja). U skupštini pravo glasa imaju samo slobodni muškarci.

U konceptu slobodne države ili teokratije, muškarci koji su sposobni da vode i razvijaju porodicu, obično su međusobno povezani po srodničkoj liniji u bratstva i plemena (povezanost ne mora da bude po srodničkoj ili genetskoj liniji). Zakoni koje je Tvorac dao sprovode se u porodici i društvu preko sudija, a sudije čine najpre muževi (kao sudije u svojim porodicama), a zatim odabrani slobodni muškarci nad deset, pedeset, sto i hiljadu radno sposobnih slobodnih muškaraca (njihove titule su: “desetnici”, “pedesetnici”, “stotnici” i “hiljadnici”), odnosno ugledni muškarci koji su se istakli svojom moralnošću, pobožnošću i požrtvovanošću. U državi postoji “vrhovni sudija”, kao i telo od “sedamdeset mudrih ljudi” koje vrhovni sudija konsultuje u rešavanju najtežih i najvažnijih problema. Uloga sudija je da rešavaju sporove i primenjuju zakone koje je Tvorac dao.

Нема коментара:

Постави коментар